Dynia jest rośliną jednoroczną. Ze względu na swoje walory zdrowotne i smakowe ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można z niej przygotować pyszne zupy, kremy i racuszki.
Oprócz tego, niektóre odmiany dyń, uprawiane są specjalnie do celów ozdobnych. Są to zazwyczaj małe dynie, często o fantazyjnych kształtach i wielokolorowych skórkach. Można z nich przygotować piękne, typowo jesienne dekoracje.
Podczas pierwszej szkolnej wycieczki do dyniowej farmy, uczniowie klasy 1d wraz z uczniami z klasy 2g mieli okazję poznać i zobaczyć różne rodzaje tych jesiennych warzyw. Każdy z nich wrócił do domu z samodzielnie zerwaną na dyniowym polu dynią.
Z bardzo bliska obcowali z królikami, lamami, kozami, gęsiami i innymi zwierzętami mieszkającymi na farmie.
Obowiązkowym punktem wspólnej wycieczki było skosztowanie aromatycznej i rozgrzewającej dyniowej zupy.
Nie zabrakło także czasu na wspólne zabawy, trampolinowe skoki, jazdę traktorkami i taczkami.